La visió i el seguici festiu

9/06/2017

La majoria part del seguici festiu va sempre acompanyat d’una música que, a banda d’animar i ambientar, marcarà el ritme dels seus balls i cercaviles. Perquè aquestes coreografies o aquests gestos surtin ben coordinats, cal una gran predisposició, molt treball previ i unes habilitats visuals que permetin l’execució i l’èxit de les actuacions.

La Roser Cabré, optometrista de La Creu Blanca especialitzada en visió infantil, ens explica quina habilitat visual potencien els diferents grups i portadors:

Sabies que...?

  • Els bastoners requereixen d’una gran coordinació ull - mà? L’entrenament que fan, també dels seus ulls, els permet coordinar moviments a nivell individual i com a grup per tal de que el seu ball integri perfectament entre els gestos, els cops i la música.

  • Els castellers fan servir la visió en tub? Això vol dir que intenten eliminar la visió perifèrica, reduint el camp visual a costat i costat per no distreure’s amb altres elements, superar les pors i concentrar-se en arribar a un punt concret.

  • El cap d’una colla castellera necessita tenir una visió amb un bon enfoc i una gran capacitat d’anticipació per anar corregint els diversos moviments?

  • Les persones del ball de cintes o ball de gitanes necessiten una gran capacitat de visualització i d’anticipació per tal de coordinar bé els moviment que donen lloc als diversos entramats i motius creats pel creuament de les cintes?

  • Els geganters, els que porten els cap-grossos i els portadors de bèsties festives desenvolupen la visió 3D? Al veure i, per tant, prendre decisions de moviment, a través d’un petit forat, necessiten d’una capacitat de percepció espacial que els permeti calcular bé les distàncies i procedir amb el pas o el ball.

  • No tots els portadors de la Mulassa veuen l’exterior? Les persones que se situen a la part de darrere han de deixar-se guiar per les que van davant, que es converteixen en els seus ulls. Això fa que estimulin tots els altres sentits i que s’exigeixin una gran coordinació.

  • Els diables, a banda de portar vestits fets amb roba especial, protegeixen els seus ulls amb ulleres específiques per tal d’evitar danyar-los amb espurnes o elements de pirotècnica?

  • Durant les traques i tronades, tanquem els ulls com a acte reflex i de protecció? A més, tancant els ulls el so dels petards s’intensifica perquè es concentra tota la font d’informació a través de l’oïda.

[ Veure altres notícies ]