7 consells per protegir els teus ulls a la neu!

6/12/2017

A l’hora d’anar a la neu, igual que busquem el millor equipament per aguantar el fred i el mal temps, també hem de ser conscients de protegir els nostres ulls, exposats a l’aire lliure, al vent, al sol i al blanc dels paisatges nevats. Excursions a peu o amb raquetes, jocs a la neu, esquí, snowboard... Sigui quina sigui la teva activitat a la neu, tingues cura de la teva visió i de la dels teus!

protegeix els teus ulls a la neu

1. Els rajos ultravioletes
La neu pot arribar a reflexar prop del 80% de la llum solar, encara que hi hagi núvols. A més, els efectes de la radiació ultravioleta són més agressius a muntanya, ja que augmenten un 10% per cada 1.000 metres d’altitud. Per això és important protegir-se amb unes ulleres de sol de qualitat, amb un filtre de categoria 3 o 4, que absorbeixin almenys el 95% de la radiació i ens assegurin una protecció real. L’ideal és que les ulleres cobreixin bé tota la zona ocular i abracin amb la mirada un espectre de 180 graus.

2. El vent
El vent acostuma a causar llagrimeig i, en general, pot dificultar la visió i causar molèsties als ulls. A més, l’aire pot contenir partícules en suspensió, com ara microcristalls de gel, que poden projectar-se sobre la còrnia. Les ulleres t’ajudaran a evitar el contacte amb la neu o l’aigua i amb els petits elements que puguin contenir, així com també d’altres elements com ara les branques dels arbres.

protegeix els teus ulls a la neu

3. Deixa’t aconsellar per un especialista!
En general, a la neu i especialment a l’hora de fer esport, les teves ulleres s’han d’ajustar perfectament a la teva cara i a les teves necessitats visuals. Per això és important deixar-se aconsellar per un especialista que analitzi les teves característiques i t’ofereixi un producte que garanteixi la teva protecció. A la neu, utilitza ulleres que proporcionin suficient visió perifèrica i evitin la distorsió lateral.

4. Ulleres i seguretat
Fent senderisme, rutes en raqueta, esquí o snowboard, així com altres esports, el millor és subjectar les teves ulleres amb una cinta regulable, cosa que ens oferirà una major llibertat. Tingues en compte que unes lents resistents i una muntura flexible disminueixen el risc de trencament o deformació degut al fred, així com augmentarà la seva resistència als impactes.

protegeix els teus ulls a la neu

5. Sequedat ocular
Les altes temperatures i l’ús continuat de l’aire condicionat o de la calefacció, provoquen sequedat als ulls. Mira de controlar els espais que en facin un ús excessiu i provoca’t el parpelleig per tal d’humidificar els teus ulls. També pots utilitzar gotes humectants i llàgrimes artificials per lubricar els ulls, especialment si ets usuari de lents de contacte.

6. No t’autodiagnostiquis i n’automediquis...
És la decisió més errònia davant un problema de visió. Si notes algun símptoma ocular, com ara coïssor, llagrimeig, sequedat, notes un element estrany... visita un professional de la visió que pugui donar-te una solució al teu problema. A més, podran respondre les teves preguntes i dubtes, assessorant-te també sobre la cura de la teva salut ocular.

protegeix els teus ulls a la neu

7. I gaudeix de la neu i de l’aire lliure!
A banda de ser molt saludables, els esports d’hivern et brinden l’oportunitat d’entrar en contacte amb la natura i admirar paisatges als que segurament no estàs acostumat. Aprofita-ho per gaudir de l’esport i de l’aire lliure. De ben segur que la teva visió també t’ho agrairà, acostumada a les distàncies de prop i a l’estrès visual causat pels ordinador, ja que estimularàs els teus ulls fent-los treballar a distàncies més llargues!

[ Veure altres notícies ]